Prima pagină > Prostia umana > Ce sunt legile SOPA si PIPA?

Ce sunt legile SOPA si PIPA?

Congresul din SUA vrea sa adopte o lege impotriva pirateriei de pe internet prin care libertatea de exprimare si libertatea de impartire a continutului, a materialelor media ar fi afectate foarte serios. Aceasta lege este compusa din doua acte, numite SOPA (Stop Online Piracy Act), si Protect Intelectual Property Act (PIPA), prin care guvernul ar putea sa interzica cetatenilor americani sa viziteze anumite site-uri si chiar sa inchida permanent site-uri care au legatura cu cele pe care s-ar publica materiale cu copyright.

Desi legea ar putea fi adoptata in SUA, impactul ei global este major, intreaga fata a internetului se va schimba. Si Romania ar fi afectata serios, si pot sa va explic de ce si cum.

Prin legea SOPA, dacă va fi adoptată, orice site care deține un material aflat sub drepturi de autor ar putea fi imediat restricționat pe întreg teritoriul SUA. Ăsta e cadrul general. Dar prin acel „orice” se înțelege, în lege, că absolut orice mic amănunt poate fi folosit pentru cenzură. Dacă îți filmezi copilul când ți se pare ție amuzant, îl pui pe YouTube și pe fundal se aude o melodie din casa vecinului, cel cu drepturi de autor pentru melodie poate cere închiderea site-ului YouTube.

Legea extinde capacitatea deținătorilor drepturilor de autor în combaterea traficului online cu orice fel de produse care ar putea fi piratate. De asemenea, oferă imunitate către furnizorii de internet sau companiile de găzduire online care pot să ia in mod voluntar măsuri împotriva acelor site-uri. Adică dacă unei companii ipotetice, să zicem gomammy nu-i convine că i-ai folosit logo-ul pentru a-ți promova tu ceva într-un videoclip postat pe Facebook, poate acționa împotriva site-ului respectiv. Poate să blocheze ce site vrea, dacă i se pare că nu face trimiteri către surse legitime și „curate”.

SOPA ar însemna și ca site-urile să se auto-cenzureze de teamă să nu fie închise. Astfel, libertatea de exprimare ar fi surprimată de două ori. Site-uri precum Facebook, Youtube, Twitter ar putea disparea sau ar aplica o cenzura drastica ce ar presupune inclusiv monitorizarea mesajelor personale sau a continutului privat. Și se poate merge cu raționamentul mai departe. Dacă într-o poză de la niște proteste stradale apare o marcă anume, pentru care există drepturi de autor, compania poate acționa după cum am spus mai sus. Legea permite această absurditate. Poate că nimeni nu ar face-o chiar la acest nivel, dar vorbim de americani, nu se știe niciodată. Ei sunt invatati sa se judece si pentru un scuipat.

Desigur, legea este la nivel de SUA, iar România este în Europa și în U.E., organ legiuitor care are niște oameni mai competenți decât cei americani și are alt set de norme. Însă majoritatea site-urilor către care ar fi orientată legea sunt în SUA: Facebook, YouTube, Reddit, Twitter etc.

Ganditi-va ce ar insemna ca toate site-urile acestea sa dispara sau sa se metamorfozeze in ceva de nerecunoscut. Ce ar fi internetul fara Twitter, Facebook, Wikipedia, Youtube?
Ce spuneti de un internet fara Google? Pare prea absurd, insa chiar si acesta risca sa fie afectat daca nu cenzureaza rezultatele oferite la cautari.

Ganditi-va cate site-uri web din Romania sunt gazduite pe servere din SUA. Ganditi-va la tot marketingul online, afiliat si alte afaceri online care vor fi dintr-o data blocate.

SINCER, o asemenea lege va zgudui intreaga planeta. Va remodela internetul de la baza, si doar cei cu viziune vor reusi sa razbata.

Reclame
Categorii:Prostia umana Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: